fredag 25 juni 2010

Torsdag...HEDBERGS Bondgård. Tångeråsa kyrka & soft dag!

Idag är ingen vanlig dag för idag ska det vi åka på utflykt till en Bondgård Hurra! Hurra, Hurra, Hurra! Idag ska vi på kursen på en utflykt till en liten köttproduktionsgård som har köttkreatur av rasen Hereford & Göddkycklingar för kyckling/matmärket Kungsfågel.

Vi mötes upp klockan 08.00 & ska tillsammans i flera bilar åka dit nu. Jag, Sanna, Linda M, Agneta & några till åkte med Bertil, kändes säkrast att åka med honom.

Vi skulle åka till HEDBERGS NATURBETESDJUR VÄSTERNÄRKE En fin gård med köttproduktion på kalvar & kycklingar. Finare kött än så här är oerhört svårt att få tag i. För att kolla mer om dom, så gå gärna in på deras fina hemsida. Där finns priser på kött & annat. http://www.hebergsnaturbetesdjur.se/

Deras tegelhus som står uppe på en liten höjd med usikt över en hel del av deras ägor. Vi mötes upp alla & Välkommandes av Lena & Håkan som äger & driver gården tillsammans även om Lena också är fotspecialist. http://www.lenafotter.nu/

Här har vi kommit ut i en av dom hagar dom har med totalt 24 kor & 1 tjur plus deras kalvar som ska bli ekologiskt kött.

En enda ko av den sort fanns det en Fjällko, så hon fick gå kvar med dom andra korna av rasen Hereford som annars kan vara lite tuffa i rangordningen med varandra, men hon är tydligen en liten, men tuff ko, som ganska snart väntade kalvar. Hon hade tydligen fått tvillingar förrut så vorre kul om hon fick det igen. Antar att dom ta detta kött till sin själva?!

Riktigt fina Hereford djur som skönt ligger & jäser sig i solen efter att ha druckit vatten & så uppe vid ladugården.

Kalvarna är underbart söta, men man får tänka på att dom ska ju faktiskt bli kött & inte fästa sig vid dom för mycket. Men vackra djur är dom.

Kalvar av olika storlekar & åldrar som tillsammans går runt lite. Rasen är tydligen väldigt lugn & passar sig därför perfekt för köttuppfödning, men antar att man började avla på både lynne & köttproduktion när man avlade fram den här rasen i England.

Håkan står & berättar lite om korna & Lena med, men hon syns inte i bild här, utan Håkan som står vi Fjällkon.

Jätte fina kalvar & man ser verkligen vilken skillnad dom är i storlek pga ålder & hur mycket dom äter.

Den tuffa lilla Fjällkon med en Hereford bakom sig.

Här har Håkan visat upp tjuren som betäcker korna. Han i mitten, som står längst bak. En bjässe på ca 1 ton. Korna är dräktiga i 9 månader, så här är en kvinnor som vet hur det är att vara gravida lika länge som människor innan dom ska föda & här har man inge smärtstillande el. lustgas inte när dom ska föda. Sker helt naturligt.

2 st. kalvar som verkar vara väldigt bra vänner med varandra. dom gick när, nära varandra hela tiden & verkade vara bästa vänner med varandra.

Här är något riktigt ovanligt. En mörkbrun, nästan svart & vit Hereford. Dom ska inte kunna bli den här färgen utan bara den traditionella rödbruna/bruna & vit, men den här lilla tjurkalven hade lyckats få en färgmutation. Ganska häftigt!

Den söta & ganska sociala Fjällkon.

Ja här är jag med Fjällkon. Trodde ni inte va?! Ja, jag älskar djur & kor är väldigt mysiga djur. Lena som håller i kameran.

Lena fick låna kameran lite & gick in bland djuren & tog denna bild & bilden efter på dom söta kalvarna. Jag följde försiktigt med, men dom brukar bli lite skygga om det är främlingar, men gick väldigt bra att gå in med Lena.

Fina korna & en kalv som bara vilar sig i den underbara solen som var denna dag.

Här är den mörka tjurkalven igen & jag tycker att det bara är riktigt häftigt att det har blivit en färgmutation. Är ju något som jag är väldigt intresserad av. Ja genetiklära om nedärvning av färg, kropp, typ, sjukdomar m.m.

Några av djuren. Tjuren till vänster här på bilden utan horn, medan dom andra är 2 st. kor med horn.

Ladugården. Djuren är inte inne speciellt mycket utan är som sagt naturbetesdjur, så inget kraftfoder på någe sätt utan naturlig mat ska det vara, gräs, hö & tror även ensilage. Ni vet dom här vita traktoräggen som ligger ute på åkrar efter skördar & jäser sig gott. Här inne i ladugården är oftast bara djuren när dom precis fått kalvar annars är dom ute i stort sett hela året om. Dom är ju härdiga djur.

Här är våran lilla karavan el. flock av folk som ska gå & kolla på lite andra djur med bakom ena ladugården/stallet.

Nordsvensk häst. En valack som jag tyvärr inte minns namnet på, men supersocial.

& hans kvinnliga vän som jag har för mig kallades för Sally?! Jaja...söta, regälla arbetshästar.

En supersöt tjej med en roligt sidolagd bläs över ansiktet. Lika social hon med.

Dom hade även 2 st. getter som gick tillsammans med hästarna. Petter & Rut. Ja här kan man verkligen märka att djuren verkas trivas. Det ska ju vara så lugt & harmoniskt som möjligt & båda ägarna Lena & Håkan verkar vara såna lugna & harmoniska människor, sånt folk som jag gillar som allt inte bara handlar om yta. Som det gör för fullt i gayvärlden.

Jag som matar Petter med mjukbröd. Jätte social bock som gärna ville hälsa & äta ur min hand. Lena håller i kameran min igen.

Lilla Rut. Rasen av get här är av Svensk Lantras, så alltså Svensk Lantrasget. Jätte fina getter & ska jag en dag ha getter blir det av denna ras.

Petter & Rut...så himla fina så, supersociala & mysiga djur.

Lilla Rut...en sällsamt fin & mysig liten get.

- Åhh...har Du något åt mig att äta?!

Lena inne i hagen med min kamera igen för att fota oss lite i gruppen & Håkan när han står & berättar lite om hästarna & djurhållningen. Jag vet ju vad det innebär har ju själv jobbat med hästar, men kul att höra från någon som verkar brinna för sitt yrke som köttbonde.

Petter fick komma ut & hälsa lite på oss. Några var lite rädda för han, men han var supersnäll verkligen, fast gillade inte att man tog honom i horna.

Här odlar Lena lite olika sallader & tomater emot en södervägg, precis utanför häst & gethagen.

Här har vi kommit i i Hönshuset. Lite mörka bilder här inifrån då det inte kommer in speciellt mycket dagsljus här. Här är det ägaren Håkan som berättar om kycklingarna. Bla att dom har dom bara 39 dagar här sedan går dom till slakt, det görs rent i kycklinghuset & sedan kommer sedan nya kycklingar & så här fortsätter det.

Så här ser det ut på en Svensk göddkycklingsanläggning med flera tusen kycklingar i varje kycklinghus. Dom hade 2 st. såna hus & det är det här som Svenskarna äter, el. ja dom är ju lite äldre än så här, dom här hade bara kommit någon/några dagar förre vi kom, men när dom är klara efter 39 dagar så äter vi upp dom från märket Kronfågel. Håkan tog ut 2 st. för att vi skulle få känna på dom.

Havin vart helt förälskad & hon såg verkligen överlycklig av att få hålla i en av dom små kycklingarna.

Jag med en av dom små liven. Riktigt söta kycklingar, men här med man får ju tänka på att det är ju köttdjur, så man inte fäster sig för mycket, men svårt ju att fästa sig vid en bland så många tusen.

Sanna vart totalkär & ville ha med sig kycklingen hem. Vi hade fått ta några om vi velat, men går ju inte att se, el. jo för en expert om det är tupp el. hönskycklingar. Antalet här i huset är ju ca 50-50 procent på båda könen. Så om man inte är expert så ser man inte detta på denna ras förren dom är äldre. Jag hade gärna också tagi med mig några, men vart skulle man ha dom?! Bor ju tyvärr i lägenhet!

Så himla söt...

Gruppen ute på gården igen & Håkan ska snart åka iväg & kolla några av korna som går på ett annat ställe i en annan hage som inte ligger vid gården utan en bit bort. Där hade dom även ett litet torp på 1 rum & kök som dom brukar tillbringa tid mi när dom inte är på gården för att fina ännu mer lugn. För det är ju mycket kollande & så med djur, men man får så oerhört mycket tillbaka av dom själs & kärleksmässigt.

En del av det vackra naturen runt omkring & den klarblåa himlen som var denna underbara dag.

En del av en hage som grupper av kor, kalvar & tjur ska flytta till snart.

Vi skulle nu fika & gick uppåt emot baksidan av deras hus som lena förslog för där fanns det sittplatser & skugga för dom som ville ha det under deras tackade terass.

Vackra ljuslila Irisar fanns det i deras ena rabatt. Sagolikt vackra!

Som stora, vackra smycken som avtecknar sig i trädgården.

Helvita gammaldags rosor som doftade underbart gott.

Men även rosa, lite mer traditonella, men gammal rosensort.

Lena står & berättar om vad hon odlar i sin trädgård för dom som är intresserade.

Förgätmigej, en underbar blomma som är en av mina favoritblommor, växte det fullt av i tomtkanten ut emot det som skulle bli kreaturens nya hage.

Lena står & pratar om sina grödor & här pekar hon på det som är Mangold, men hon hade väldigt mycket olika saker i sitt fina, lilla trädgårdland.

Här står hon & pratar om något som hon tror kommer att komma mycket & det är brytbönor. Ja tyvärr el. ja inte så synd, men jag kan ju inte äta bönor. Baljväxtallergiker.

Vackert mörkrosa Rhododendron växte med staketet till trädgårdslandet!

Lena & Linda M. som är gravid, står & pratar om Potatis & när dom bäst ska plockas upp & det är tydligen när potatisen har blommat. hade jag ingen aning om, men nu vet man.

Tre små gubbar...Handläggaren Elmar (Helmer) hehehe...lille surgubben Lars- Åke & i bakgrunden dataläraren Bertil.

Traditionella lilla vindsnurran med en vevande man fanns här med på gården. Annars finns det en anna variation med 2 st, gubbar. El. ja en gubbe med overall & en gumma med huckle & långkjol. Ganska kul & söt.

På gräset med underbara utsikt runt omkring.

Det vart fika på Kanelbullar, Mandelbullar, Wiernerbröd, Cola & Kaffe idag. Men tror ni inte fasiken att folk är glupska. Alla wienerbröden gick på en gång, visa tog 2 st bakverk. Man kan ju tänka lite på andra än bara sig själv. Jag fick ta en kanelbulle, men hade helst velat ha en wienerbröd. Sedan tog jag Cola med som jag hämtade i Elmars bil. Fick dock bara ett glas. Glupska människor & Lena fick smaka lite ur mitt glas med Cola med.

Satt sedan på gräset & njöt. Jag fick en väldigt bra kontakt med Lena & började prata väldigt mycket med henne & hon satte sig hos mig brevid på gräset & vi satt & pratade om allt möjligt. Bla modelljobb, vad kursen var för något, om homosexulitet,inredning, djuren & massa annat. Det var verkligen en sån här superbra & härlig kontakt som man få ibland med folk.

En del, ja dom flesta ur gruppen som var med på besök hos Lena & Håkan. Lena sitter jämte mig på min vänstra sida, sett från mitt håll & Sanna på den andra sidan.

Lena lätt mig, ja bara mig få komma in & se inuti deras hus. Jätte fint & ljust hus med gammalt liknade Franskt lankök, marmorbänk för att baka på. Ja helt enkelt ljust & fint hem, kändes inbott & mysigt med en tervlig hemkänsla. Hon berättade även att orginalhuset brann ner för flera år sedan & att det här huset sedan byggdes efter det & att dom hade bott där nu i 8 år.

En underbar glaskula på baksidan av huset i en järnstång som ett vackert smycke det här med.

Vackra blommor inte bara i rabatterna utan även i krukor som fanns lite överallt i trädgården.

Vi skulle även få se stycknings/köttbutik, lilla caféet & lilla loppisen som fanns där. Detta är då inne köttbutiken. Fick inte gå in i styckningsdelen då, men det är ju förståerligt, är ju av hygienisk synvinkel & det förstår man ju.

Inne i det lilla caféet med en dörr som leder upp till loppisen uppe på loftet.

ett av borden var ett gammalt bord från Dalarna med Kurbitsmålning på som det visade sig skulle finnas en hel del av på loppisen med.

Rådjurshuvuden, jakttroféer som jag gärna skulle velat ha den längst bak av. Har ju ett sånt här huvud sedan tidigare, ett riktigt stort & fint huvud. Uppe på Loppisen på Loftet nu.

Ett underbart gammalt golvur, en gammal fotölj & en liten svartvit tavla som ett skuggspelsmotiv på väggen.

Vackra gamla flaskor som fångar solens strålar så vackert i dess glas.

Ett litet syskrin el. något sånt ifrån Dalarna & med det traditionella Kurbitsmålningen. Denna är från 1944.

Gammal tradiotionell fårsax & små bruna flaskor.

Titta vad jag hitta här. Mamma & Pappa...känner ni igen den?! Händer ju en esakt lika dan nu hemma hos Dig pappa. Minns att vi hade den i gamla huset med när vi var barn jag & mina syskon.

Ett vackert gammal träskåp med utsnidade detaljer.

Horn som hänger & gamla flaskor, men något är galet?! Är det så att hornen hänger upp & ner el.?! Hehe...

Bruna gamla flaskor i ett litet hyllskåp.

Bord med ett fat & en udda & härligt gammal ljusstake.

Ännu mer saker...Lägg märke till den roliga & gamla affischen med kons innanmäte.

Gammal kista med blommor på & en liten gammal potta med blommor på med.

Uppe på upphöjningen (scenen) med utblick på en del av dom som var upp & kollade.

Gamla redskap av olika slag & rep.

Brunnpump & ett fint gammalt bord med stolar med vad jag tror var läder på?!

Lilla skåpet med vackra små blickfång av olika saker.

Brödspadar & liknande. Ja synd att man inte bakar på detta sätt så mycket längre i en gammal uppkaklad ugn som man eldar i.

Tacket & fönster, så himla vackert & rofyllt.

Här ligger deras gård & nu var det dags att ge sig av emot nya äventyr. Lena fick min blogg & emailadress & ni som är intresserade av deras gård. Gå in på: http://www.hebergsnaturbetesdjur.se/

Nu åkte vi vidarre emot nya äventyr för att kolla på en Medeltida kyrka som bertil tyckte att vi skulle se. Elmar som kör i sin bil bakom & Charolais kreatur ute i hagen här. Ligger mycket köttdjursgårdar runt omkring här.

Här är vi framme vid den Medeltida Kyrkan. Tångeråsa Kyrka.

Kyrkans vackert & ståtliga klocktorn som sträcker sig upp emot skyn & den blåa himlen.

Jag vet inte om man får fota inne på en kyrkogård, men antar det! Ja man ska ju visa respekt för dom dödas gravar & dess släktingar som lever fortfarande.

Vackra blommor planterade på en av gravarna.

Vackra kyrkan med fjällpanel som panelen kallas. Jag kallar den för fisk el drakfjällspanel.

Hade varit en begravning hanska nyligen. Ja dagen förre vi var där & det var så fint skrivna meddelanden till den avlidna & så jätte vackra blommor. Vila i Frid!

Alla gångar var krattade & fin omgivning runt omkring. En riktig fin liten kyrkogård. Synd bara att kyrkan inte var öppen. Jag hade velat se hur det såg ut inuti.

Ett av dom husen som står på kyrkogården. Jag antar att det är ett gammal gravkapell.

Minneslunden & ett litet minnes/kapellhus.

Detaljer från kyrkans gavel & den vackra sot, nästan brända ytan. Undrar hur dom gjort färgen?! Tjärad kanske?!

Riktigt fint & välvårdat var det på hela lilla & fina kyrkogården.

Här låg det massa unga personer begravda. Kanske inte kul att tänka på, men alla dör ju av en el. annan orsak. allt från en 1 år & 3 åriga syskon som låg i samma grav, 5 åring, 19 år upp till 30 år i denna rad av gravar.

Vi åkte sedan vidarre & ännu mer lite sightseeing runt omkring på landet runt där. Vi kom bla. fram till Göstasson Stable som är ett träningsstall & stuteri för travhästar. http://www.gostasson.com/

Några av hästarna ute & vi som tyvärr satt i en bil.

2 st. ston med 2 st. föl. Ena fölet bakom sin mor.

Här galopperar dom tillsammans mor & fölunge.

När vi saktat ner bilen & nästan stannat vågade dom sig tillbaka.

Gårdskylten på ett av dom stora stallerna.

Så vacker natur runt omkring & ännu fler nötkreatur. Här också av rasen Hereford. Ser ni lilla kalven som kliar sin ena sida. Kan inte vara många dagar gammal.

Här står lilla kalven i mitten & så liten så. Lillplutt rent utsagt!

vacker natur runt omkring & ett bilfönster som ramar in det lite kul! Nu var vi snart på väg hemåt & ska bli skönt att komma hem & vila, men har varit en helt underbar dag. Kanske skulle man överväga att skippa det vad inredning heter & skaffa sig en gård. Är ju något som jag alltid drömt om. Kan ju ha en köttdjursgård el. varför inte en Alpackauppfödning & Hästuppfödningsgård för?! Med en del andra djur med som höns, hundar, katter, getter & annat.

Väl hemma så vätskekontroll & vart blåbärs & åppelsaft, så gott, så gott, så gott!

Vart att fixa lunch med. Det vart kokt pasta, stekt bacon med smält gorgonzola & vit getost, ruccola & sedan lite överströdd vit getost. Gott gott!

Var ute en liten sväng med Lucky & atte mig sedan på datorn resten av kvällen för att redigera med bilderna från dagen, förminska, klippa till m.m. Jag chatade med folk, satt på facebook, qruiser, tradera & annat med. Love the internet, men älskar naturen & djur ännu mer.

Samlandet förstör mitt liv. Någon engelsk serie kollade inte så noga, men handlade om folk som hade extrem samlarlust & samlade på allt möjligt skit. Jag samlar ju i allafall på saker av värde & udda & coola saker! hahaha...I Own Britains Best Home. m.m. men kollade inte så noga var mest upptagen med att fixa med bilderna för detta blogginlägg. Sedan sova gott, men fortfarande INTE hört något från Per på Restaurang Harge Baden. Jaja...jag har lämnat ett meddelande till honom när jag kom hem på hans mobil. Nattinatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar