onsdag 17 mars 2010

FAIRTRADE

Inledning

Vill du veta sanningen om vanliga bananer?

Jag tycker att det är viktigt att alla som jobbar ska få en rättvis lön och mänskliga arbetsvillkor. Därför tänker jag ta reda på lite om vad faritrade/rättvisemärkt gör för att förbättra villkoren för rättvis handel. Jag tänker specificera mig på kaffe och bananer.

Vad är rättvisemärkt?
Vart kommer det ifrån?
Varför ska jag välja rättvisemärkt?
Kan jag påverka genom att bara byta banan och kaffe sort?
Vart kan man handla rättvist i Örebro?

Rättvisemärkt är en etisk och social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter. Rättvisemärkt startade i Holland, för att stödja utsatta kaffebönder under kaffe krisen.

I Sverige har rättvisemärkt funnits sedan 1996.

Organisationen finns främst till för de småproducenter som är beroende av världens råvarubörser. Allt för ofta tvingas de sälja sina produkter till priser som understiger produktions kostnaden, vilket är väldigt otryggt och kan leda till att de tvingas lämna sina gårdar och hem. Det är här poängen med rättvisemärkt kommer in, för med rättvisemärkt öka möjligheterna för småpruducenter att hävda sig i den internationella konkurrensen. När man köper en rättvis vara kan man vara säker på att producenten redan fått betalt.
Kan man verkligen förändra genom att äta en banan eller dricka en kopp kaffe?

Svaret är ja, genom att dricka och äta rättvist gör vi stor skillnad för den som producerar varan. det kanske inte gör så stor skillnad i våran vardag men för en banan eller kaffe odlare handlar det om ett bättre liv och en bättre vardag.

Banan och kaffe odlingarna blir hårt besprutade, det leder även till att naturen blir lidande. Jorden blir förgiftad så djuren både över och under far illa.
Bananer

Många banan odlare odlar sina bananer i säckar för att förhindra insektangrepp, påsarna är impregnerade med bekämpningsmedel. När bananerna skördas kastas ofta säckarna bara i naturen och gifterna från påsarna läcker ut i vattendrag och diken som sedan sköljs ut över mycket större områden än bara bananplantagerna. Människornas som jobbar i plantagerna blir utsatta för jättemycket bekämpningsmedel, de kan till och med vara inne i plantagen när det kommer ett flygplan med bekämpningsmedel och släpper ut över odlingen. Banan arbetarna bor ofta alldeles intill odlingen med sina familjer och rester av bekämpningsmedel följer ofta med hem. Det har påträffats i kläder och i madrasser i sängarna. Kvinnor och män har också blivit sterila och fått cancer av alla medel.
Kaffe

En genomsnittlig svensk dricker drygt 9 kilo kaffe per år. Kemiska bekämpningsmedel används i minst 70% av världens kaffe odlingar, men bara var tjugofemte kopp som vi svenskar häller i oss är ekologisk. Det tycker jag vi ska ändra på.

Kaffeodlingarnas besprutande drabbar miljö, människor, djur och natur mycket hårt i många länder. Den som dricker en kopp kaffe är bekämpningsmedlen ingen hälsorisk för att det gifter som kan finnas kvar i kaffe bönorna försvinner när bönan rostas, men däremot för kaffeodlarna är det en stor hälsorisk när de utsätts för alla kemikalier som de besprutar odlingarna med. I många fall arbetar de utan någon skyddsutrustning. Det akut giftiga ogräsmedlet Parakvat används i kaffe odling. Ett minimalt intag av medlet kan leda till döden och det finns inget motgift. Arbetare som ofta använder medlet tappar naglar och får svårt att andas. Diarré, yrsel, huvudvärk, näsblod, magont, och hudskador är andra vanliga skador. Enbart i Costa Rica förgiftas varje år flera hundra människor. Många av de fallen kan direkt relateras till besprutningsmedel från kaffeodlingar.
Rättvisemärkt garanterar att arbetare och odlare får en rättvis lön för de arbete de utför. Priset ligger över världsmarknadspriserna och ger kaffeodlaren en rimlig summa för att kunna försörja sig och sin familj. KRAV kan också garantera att kaffet odlats utan kemiska bekämpningsmedel.

Slutsats

Genom att byta kaffe och banan märke kan man på ett lätt sätt hjälpa och förbättra förutsättningarna för människor på andra sidan jordklotet och det tycker jag är viktigt. Små förbättringar tack vara kritik har förändrat vardagen för många arbetare på kaffe och banan odlingarna, och det tycker jag är jätte bra. Kan man förändra någon människas framtid genom en så enkel sak som att byta märke på något man konsumerar mycket av tycker jag man ska göra det. Om inte för någon annan skull så för sin egen, djurens och naturens skull. Man hjälper inte bara människorna genom att köpa rättvisemärkt, rättvisemärkt samarbetar ofta med KRAV och krav ser i sin tur till att miljön, djuren och naturen har det bra. Jag tycker inte att bara för att man föds, växer upp och går i skolan nära en banan eller kaffe odling ska påverka livet såpass mycket att någon människa blir steril eller får cancer i väldigt ung ålder. Människorna som växer upp i sådana miljöer har ofta inte något val och det finns massor med andra sjukdomar som råkar ut för. Speciellt tycker jag inte att barn ska behöva bo i ett hus fullt med gifter. Om man kan välja bort alla bekämpningsmedel tycker jag man ska göra det. Bananerna har inte lika lång hållbarhet men kaffet har samma goda arom som obesprutat. Det är så lätt och gör så stor skillnad. Jag tycker alla ska tänka på sina banan och kaffe märken. Jag tycker det är viktigt.
 
För att lära sig mer om FAIRTRADE/Rättvisemärkt, så gå in på http://www.rattvisemarkt.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar