onsdag 17 mars 2010

TIDSSINNET!

Alla levande varelser och växter har en inbyggd klocka, en "pineal" som reagerar på solens cykel och ljus, men som även producerar ett ämne som heter melatonin under dygnets mörka delar och hjälper alla varelser att reglera sin tidscykel.

Exempelviss navigerar fåglarna och insekterna efter solen med deras inbyggda klocka, så at dom vet hur dom söker föda och tar sig tillbaka till sitt hemviste, fåglarna vet när det är dags att flytta på hösten eller när dom ska någonstans och vissa fåglar och insekter navigerar också efter månen och stjärnorna.

Det finns många ställen där tidssinnet används i djurens värld, allt från att det är dags att para sig, att föda, dia och mata, dags för ungarna att lämna mamman, dags för könsmognad, jakttid då djuret ska jaga eller få sin föda. Hos ett tamt djur som tex. Mina katter där hemma, dom vet att mellan 06.00- 07.30 på morgonen så ska dom få mat och väcker då mig till det, samma sak är det på kvällen när dom ska få mat vid 18.30- 19.00 då jamar dom och "pockar" på min uppmärksamhet för att få mat, men som sagt har alla varelser en inbyggd klocka och det finns ännu mer exempel…

När det är dags för dom gräs/växtätande djuren på Afrikas slätter att vandra vidare eller när regnet kommer så kommer dom gräs/västätande djuren tillbaka och då vet lejonen att nu blir det frossa av. När valarna flyttar runt i havet med strömmarna för att hitta föda och para sig. Fiskstimmen för att söka föda och skydd för natten i små hålor eller i fiskstimmet. Växterna har också en tidsklocka, dom vet när det är dags att knoppa sig, dags att vissna eller som vissa träd gör tappar löven till hösten, men tillbaka till lite till djurena och lite till vintern. Djur vet när dom ska gå i dvala eller vintersömn, när dom ska byta till vinterpäls, hur dom ska äta sig feta för att antingen kunna sova bort vintern eller ha fettreserver då det inte kanske finns någon mat. Vissa växter och djur minskar sin ämnesomsättning. I vintern där djurena har hamnat i en vintersömn, sänks deras kroppstemperatur en aning, andning och pulsen sänks också och ämnesomsättningen minskar, djuren vet även när det är dags att vakna tack vare sin inre klocka.

En tidsklocka finns hos alla levande varelser och växter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar