tisdag 22 november 2011

Fått upp ögonen för Feldenkrais terapi för människor.

Har läst en fantastisk sak idag om "Feldenkrais" terapi i en tidning som heter "Livet på landet" nr. 3. 2011. Är en livsstilstidning för bonde, inredning, matlagning, självförsörjning & Må Bra liv.

Detta kan man göra med eller utan häst...

"Feldenkrais" är en terapiform grundad av Moshe Feldenkrais där stressade människor får lära sig att slappna av i kroppen på sätt för kroppen där man inte vet att man är stel i kroppen. Är något som jag dirrekt hajade på om jag kanske skulle utbilda mig inom & kombinera det med ridterapi som hon jag läste om gjorde. Jag vill ju bo på landet, vill ha hästar, alpackor & kunna kombinera detta med bra mående & få människor att må bra i kropp & själ. Detta för mig skulle vara en guldsituation då folk ofta vänder sig till mig för råd i livet.

Det var världigt intressant läsning för det kan göra att alla spänningar man har i kroppen kommer ut ur kroppen, alla muskelknuttor, värk i kroppen, för folk med muskel & ledbesvärr, samt symptom m.m. Finns även metoder för dom som inte vill rida, även om det visat sig att ridning gör terapin ännu mer effektiv.

En metod som enkelt uttryckt bygger på att få oss medvetna om kroppens muskelreaktioner samtidigt som man lär sig kontrollera sina rörelser.

I kombination med ridning så kan detta göra underverk för människor som inte ens visste att dom hade spänningar i kroppen. När en utbränd eller väldigtstressad person tar & börjar med ridning så kan det vara så att inget funkar på hästryggen. Det jag menar är att eftersom hästen reagera & lyder under ryttarens kropp så märker man om kopplingen mellan häst & ryttare funkar på en gång. Ber man ryttaren tex att luta sig åt vänster & hästen inte visar tendens på att vilja svänga vänster är det tydligt att den personens muskler är spända. För att få hästen att göra som man vill krävs tydliga singnaler. Är man spänd i kroppen fungerar inte signalen mellan ryttare & häst, men så fort musklerna mjukas upp, då märks tydligt att samspelet med hästen blir mycket bättre.

- När spänningarna släpper i kroppen reagera vi också känslomässigt. Man kan bli sorgsen, ledsen & arg efter ett ridpass eller efter ett rent träningspass med "Feldenskrais" metoden. Med metoden i kombination med ridterapin är mycket effektiv.

Metoden kan reducera smärta, förbättrar den kroppsliga & själsliga medvetenheten & förmågan att vara i nuet.

När man blir medveten om dem kan man slippa spänningar & kroppen börjar rätta ut sig, hållningen blir bättre & vilsammare. Omedvetna spänningar i kroppen kan liknas vid att köra bil med handbromsen i. Det blir snabbt slitage.

Vill ni veta ännu mer om metoden så gå in på.... http://www.feldenkraismetoden.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar