torsdag 4 augusti 2011

Tiden i Hälsingland...Roren, Arbrå & Vallsta m.m.

Jag skulle ta & tillbringa en tid på en väns fårgård i Hälsingland mellan 16- 29 juli.

Jag ska komma till en liten by som heter Arbrå & sedan åka 7 kilometer utanför mitt in i skogen till ett litet ställe som heter Roren där jag kom att bo 2 veckor hos min kompis Anette., skulle bli längre, men orsakerna till det kan vi gå in på sedan. Här ovan kan ni se min kompis Anette med en av sina lammungar & lite av dom fina får hon har.

Här kan ni se en del av den gård jag ska komma att bo på & få lära mig en hel del om fårskötsel. Hur man ska & INTE ska göra.

På gården finns inte bara får utan även höns av lite olika ras & blandras som tex. Ancona, Faverolle & grönvärpare.

Ja under veckorna så lyckades jag hitta ägg på dom mest konstiga ställen för höns har en benägenhet att gömma sina ägg. Hittade t.o.m. ägg på en tom höskulle där det endast fanns pytte lite hö i ett hörn & där hade någon höna även lagt äggen uppe på en väggbjälke, som ni kan se på bild två från vänster här. Hittade även bakom cementblandaren i ladugården & i fårens vinterstall. Annars låg dom oftast i rederna när jag hämtade dom.

En "Ancona" höna. Riktigt vacker i sin svart-vitspräckliga fjäderskrud.

Gården från grusvägen in & självklart tog jag med båda mina hundar Lucky & Tingeling & mina båda katter Jinx & Nala. Vägen in till gården med lilla hagen till vänster på bilden & höger på bilden stora hagen som vi senare kom att utöka.

Lucky & Tingeling trivdes väldigt bra & kom att springa nästan hela tiden lösa här ute på landet där det inte fanns någon trafik eller människor som inte kollar sig för som kunde skada dom.

Dom var överlyckliga över att dom kunde få springa så mycket lösa & lärde sig att respektera fåren.

Här är en del detaljer efter att jag fixat till rummet lite som jag skulle bo i med lite egna saker & en del av dom saker jag fick låna att inreda rummet med.

Hundarna har i allafall funnits sig till rätta & det gjorde även katterna efter några dagar, då dom ju är mer territorieinbitna på hemmaplan & hundar är mer där flockledaren är.

Ätit en hel del gott...gröt, älg, får, lamm, färska ägg m.m.

Jag ute i fårhagen en dag & andra bilden en av kattens 2 st. katter Lisa & den andra heter Alfons.

Ute i hagen med dom vackra fåren som Anette har. Blandraser det mesta mellan olika lantrasfår som Gotlands m.m., mjölkfår & köttfår.

Efter att ha varit där några dagar så hjälptes jag & Anette åt att separera bagglammen, ungbaggarna & avelsbaggen Adam från tackorna för dom ska få gå i en egen hage & för att dom inte ska betäcka några tackor.

Det bakades även en del muffins & sockerkakor i olika former som Anette skulle sälja på marknaden i Kilafors vid Kilafors Herrgård.

Kilafors Herrgård som är ett fint hotell & med en fin restaurang med...Ligger väldigt fint till även med vatten på baksidan, men i min smak lite för nära ett tågspår.

En del av marknaden där folk ställer upp sina varor för att sälja. Fick en del nya vänner/bekanat i Naemi & senare även i Åsa Jinder. Vackra statyetter av kronhjortar.

Jag & lilla Tingeling som myser tillsammans bakom marknadsståndet. En marknad som jag kom att vara 2 dagar på även om den var 3 dagar så var jag hemma en dag med huvudvärk.

Bakverk & Anette med lilla Lucky som gärna ville sitta i hennes knä.

Bordet rakt över som sålde honung & bivaxprodukter, stickat & lite annat.

Här såldes det sylt, gele, marmelad, saft, bröd...mjukt som hårt bröd m.m.

Senap & lite stickade produkter. Jag köpte en jätte god senap av henne andra dagen med whiskeysmaksättning. Korv & fikastånd/vagn som restaurangen hade med kaffe, bullar, bratwurst korvar m.m.

Det var ju även musikteaterföreställningen "Det hände i Hårga ..." som är producerad av den vackra, skönsjungande & musikspelande Åsa Jinder.

Jag såg föreställningen 2 st. gånger. En gång under varje dag som jag var på marknaden. Jätte bra föreställning & som handlar om kärleken mellan Den rike bondesonen Johan & den fattiga pigan Elin.

Nedan följer lite bilder från föreställningen & vill ni se fler bilder & även videoklipp så finns dom på min facebook. Fotoalbum: Hälsingland. Roren, Vallsta & Kilafors. & bland mina videoklipp.

Riktigt härlig pjäs som faktiskt är mycket sevärd om man får chansen om Åsa Jinder eller någon annan sätter upp den någon annanstans.

Jag & den underbara Åsa Jinder. Jag köpte även deras CD-skiva.

Vid detta tillfälle är det Krister som tar kortet då han kom & hälsade på mig där uppe & även han tyckte att det var lugnt & mysigt där uppe.

En morgon hemma hos Anette i hallfönstret sitter en ensam lite fjäril som försöker ta sig ut i ljuset & det fick mig att tänka på allt jag gått igenom för att försöka att nå ut i ljuset av livet & hur jag får kämpa för att komma dit. Nu var jag ju vänlig & hjälpte denna fjäril ut, men vet ju att det är ju ingen hjälp jag får av folk där ute. Folk idagens läge är alldeles för egoistiska, men det finns några få guldkorn i livet som finns där för en i alla väder.

Tingeling & Lucky låg gärna i Anette's fårfällar som hon hade från sina egna får. Finns även att köpa från 800 kr & uppåt. Info kan fås från trasktrollets@gmail.com

Döden finns även på gården. Här en näbbmus taggen av ena gårdskatten. Hittade även döda paddor & grodor som även tagits av katterna.

Krister försöker att mata ena tackan med lite gräs. Fåren är ju oftast ganska blyga för nya människor, men några av Anette's får var väldigt nyfikna på att komma fram & hälsa & vande sig ju efter att man varit där i några dagar & skulle gjort det ju mer tiden gick.

Dom nyfikna tackorna med sina lamm & Krister som gärna ville hälsa på dom även om han är lite ovan när det gäller lantdjur som får, hästar, kor, geter, höns m.m.

Jag & Krister stapplade allt hö & fick upp det i ladan för det behövdes, men sedan gjorde jag ett annat misstag, men som tur kunde Anette rätta till det, men ska inte gå in på vad det var. Eller jo det kan jag, jag trodde dom fårskinn hon lagt ute i ladan var dåliga, men så var tydligen inte fallet, så hon fick salta om dom. Det löste sig i allafall till slut & jag mådde dåligt över det, men trodde dom var dåliga.

Krister var även ut i skogen & plockade blåbär så det var att göra blåbärspaj. Krister ville först att vi skulle göra muffins, men jag tyckte det skulle ta för lång tid, så det vart paj istället.

En av tackorna & 2 st. av domandra är tydligen dräktiga & detta fick vi bli varse om när gammeltackan Vilma födde fram 2 st. supersöta & vita lammungar. Ett tacklamm & ett bagglamm.

Krister åker hemåt & Naemi & hennes mor ar även varit & hälsat på en sväng. Tillbaka till dom söta små lammen.

Tacklammet fick vi dock hålla ett litet extra öga på då hon inte åt riktigt tillräckligt så vi fick stödmata henne med näringstillskott & välling i en nappflaska några gånger per dag innan hon började att själv äta från mamma Vilma's spenar, men hon vart att må mycket bättre sen.

Det vart att i 2 dagar hjälpa henne med att utöka fårstaketen i stora hagen där jag & Anette satte upp staket. Jag slog ner alla stolpar på ca 2,5 ha med ca 3 m. mellanrum & Anette gick & satte staketet efteråt med att spicka fast staketet med märlor.

Efter att ha jobbat 9 timmar en dag & ca 5-6 timmar nästa dag hade man en hel del blåsor & sår i händerna, så fick skölja dom under kallt vatten. Nästa gång jag ska göra detta ska jag ha ordentliga arbetshandskar, men kändes bra att ha gjort allt det tunga jobbet för att hjälpa Anette.

Efter välförkännt jobb vart det att äta pizza. Riktigt gott & att dricka Trocadero.

Nöt verkligen av lugnet där uppe, men allt ska få sig ett konstigt slut då socialen & arbetsförmedlingen ville till & träffa mig på måndagen så får åka hem efter ca 2 veckor där uppe & får reda på att jag inte får vara borta mer än 2 veckor någonstans.

Pappa hämtade mig & körde mig hemåt...

Ja det värsta var att när jag senare i veckan skulle på mötet så säger socialen att ja vi behöver inte ha något möte för det framgår redan vad som ska göras. Arbetsförmedlingen ska fortsätta att göra sin utvärdering & ätstörningsenheten, så ja. Vad ska man säga?? Jag får inte vara kvar där uppe för att jag måste vara anträffbar, men samtidigt mår jag bra av att vara på landet.

4 kommentarer:

 1. Det här rörde mitt hjärta å min skäl när jag läste detta...

  SvaraRadera
 2. Åh vad vacker hon är tingeling! blev helt kär :) vilken kennel kommer hon ifrån? kram anna

  SvaraRadera
 3. Gulliga ni är.

  Tingeling kommer från kennel Golden Dream Star's.

  SvaraRadera
 4. Hoppas du får komma tillbaka till anette och lantluften , den verkade göra dej gott.
  Själv bor jag i Norränge (grannbyn) .
  Välkommen tillbaka till Hälsingland , jag håller tummarna för dej .kram på dej

  SvaraRadera